De verschillende soorten incontinentie bij mannen en vrouwen

Zowel een groot aantal mannen als vrouwen zal gedurende de levensloop te maken krijgen met incontinentie. Voornamelijk gebeurt dit vanaf middelbare leeftijd, maar ook bestaan er andere risicofactoren. Dit zijn onder andere overgewicht, het gebruik van specifieke soorten medicatie en zwangerschappen en bevallingen, ook als deze niet problematisch waren. Incontinentie heeft doorgaans een flinke psychologische impact op uw welbevinden. Angst en schaamte zijn dan ook begrijpelijke reacties. Laat u zich hier echter niet door overheersen, want er zijn tal van mogelijkheden. Wij zetten de diverse soorten incontinentie voor u in een kort overzicht.

Aandrangincontinentie

We beginnen met aandrangincontinentie. Heeft u last van dit type, dan betekent dit dat u uw urine niet goed kunt ophouden. U voelt regelmatig een plotselinge en zeer sterke drang om te plassen en kunt dit maar moeilijk ophouden voordat u het toilet bereikt. Vaak verliest u dan ook druppels of scheutjes urine, maar het is ook geen uitzondering dat u uw gehele blaasinhoud verliest. Ouderdom, angst om urine te verliezen en het veelvuldig drinken van cafeïne bevattende dranken zijn onder andere zaken die deze vorm van incontinentie verergeren. Ook irritatie van de blaas na een blaasontsteking komt vaak voor.

Inspanningsincontinentie

De tweede, veelvuldig voorkomende vorm van incontinentie is inspanningsincontinentie, ook wel stressincontinentie genoemd. In tegenstelling tot wat de naam u wellicht doet vermoeden, speelt psychische spanning hierbij geen rol. Met stress wordt naar druk verwezen, specifiek de druk op uw buikzone. Deze druk neemt toe wanneer u inspanningen verricht. Dit kan een stukje wandelen zijn, of iets zwaars optillen, maar ook hoesten, niezen en hard lachen kunnen tot urineverlies leiden. Niet zelden is er sprake van een door veroudering verslapte bekkenbodem. Tevens wordt er vaak een blaas- en bij vrouwen baarmoederverzakking geconstateerd. Overgewicht, voornamelijk buikvet, maakt de kans op inspanningsincontinentie groter.

Gemengde incontinentie

De derde vorm van incontinentie is de gemengde incontinentie. De naam zegt het eigenlijk al: bij deze vorm van urineverlies is er sprake van zowel inspannings- als aandrangincontinentie. Zo kan het zijn dat u plotseling een hevige aandrang voelt, maar tussendoor ook wat urine verliest wanneer u inspanning verricht. Nogmaals, een inspanning hoeft geen heftige fysieke activiteit te zijn. Een keer hard hoesten kan ook tot urineverlies leiden. Heeft u last van gemengde incontinentie, dan is het belangrijk te achterhalen welke van beide vormen overheerst. Op basis hiervan kan er gerichter met een behandeling worden begonnen.

Overloopincontinentie

Tot slot overloopincontinentie. De benaming doet u misschien denken aan een emmer die overloopt en eigenlijk is dit ook enigszins een bruikbare vergelijking. Omdat de volle blaas niet goed kan worden afgesloten, verliest u regelmatig wat urine. Ook heeft de blaas een verminderde samentrekkingskracht. Dit komt er in de praktijk op neer dat uw blaas ook niet (meer) voldoende in staat is om de urine af te voeren. Er is simpelweg te weinig kracht voor. Verzakking, maar ook het gebruik van bepaalde medicatie kan aan deze vorm van incontinentie ten grondslag liggen. Echter is een vergrote prostaat de vaakst geconstateerde oorzaak.

De behandeling van uw incontinentie

Gelukkig weten vandaag de dag steeds meer mensen dat behandeling van plasproblemen wel degelijk mogelijk is. Welk soort behandeling u zal ontvangen, is afhankelijk van het type incontinentie en de hoeveelheid urineverlies waarvan bij u sprake is. Wat in ieder geval geldt, is dat des te sneller u uw huisarts voor dit probleem bezoekt, des te sneller een behandeling het gewenste effect zal geven. De juiste behandeling zal in verreweg de meeste gevallen een significante verbetering opleveren en vaak zelfs ook genezing. Door uw schaamte opzij te zetten en uw huisarts te bezoeken, bewijst u zichzelf een grote dienst. Ook kunt u natuurlijk gebruik maken van hulpmiddelen om zo weinig mogelijk hinder te ondervinden van het incontinentie probleem. Op de site Hulpmiddelonline.nl treft alle materialen van TENA aan. ’s Werelds grootste en bekendste merk op dit gebied.