Hoe kun je effectief aan legionellapreventie doen?

Wist je dat het voor veel gebouwen verplicht is om aan legionellapreventie en -beheersing te doen? Legionalle bevindt zich weliswaar standaard in water, en de het risico op een besmetting is erg klein, maar je wilt daarin natuurlijk wel het zekere voor het onzekere nemen. Daarom hebben ze bij biolab een aantal diensten in hun pakket die erop gericht zijn de kans op een legionellabesmetting in dat soort gebouwen zo klein mogelijk te maken. Legionellapreventie is daarbij een heel belangrijk onderdeel. Het bestaat uit een aantal stappen (waaronder controles) die in een rapport moeten worden vastgelegd. Met dit rapport kun jij aantonen dat je de juiste stappen genomen hebt en bij een eventuele besmetting jezelf dus vrijspreken omdat je er alles aan gedaan hebt het te voorkomen. Als je echter in samenwerking met de professionals van biolab aan een correcte legionellapreventie doet dan is de kans dat iemand daadwerkelijk klachten ontwikkelt als gevolg van de aanwezigheid van legionella ontzettend klein. De controles die ze bio biolab uitvoeren komen namelijk ontzettend nauw, en bij enige afwijkingen (en dus een hogere aanwezigheid van legionella) nemen ze gelijk passende maatregelen. Je kunt dus niet alleen bij biolab terecht voor het laten controleren op de aanwezigheid van legionella, maar ook voor het ondernemen van actie bij een te hoge waarde. Wat dat betreft leveren ze echt een totaalaanbod op het gebied van legionella.

Uit welke onderdelen bestaat legionellapreventie?

Als je in jouw gebouw aan legionellapreventie moet doen en dit officieel moet laten vastleggen dan ben je bij biolab aan het juiste adres. Zij voeren op locatie diverse controles uit, namelijk de volgende:

  • Het meten van de temperatuur van het water dat door de leidingen stroomt
  • Een keerklepcontrole
  • Een legionella monstername

Als je ze ook het legionella beheersplan wilt laten uitvoeren dan zullen ze met enige regelmaat alle leidingen spoelen. Dat verkleint de kans op een legionellabesmetting heel erg. Zeker in grote gebouwen is het heel erg lastig om dit allemaal zelf te doen. Bovendien ben je in diverse soorten gebouwen verplicht om een officieel rapport te kunnen tonen waarin een erkend bedrijf (zoals biolab) zijn controles en bevindingen heeft vastgelegd. Reden te meer dus om biolab in te schakelen voor de legionellapreventie in jouw gebouw.

Het controleren van de water- en luchtkwaliteit

biolab is een van de grootste partners als het gaat om legionellapreventie, maar ze doen nog veel meer dan dat. Je kunt ze namelijk niet alleen inschakelen voor het meten van de waterkwaliteit en de controle op legionella, maar ook voor de luchtkwaliteit in jouw gebouw. Ook dit is erg belangrijk in grote gebouwen waar veel mensen samenkomen. Of het nu pati├źnten zijn of werknemers, gezonde en schone lucht is super belangrijk. Daarom kun je biolab.nl inschakelen voor zowel het controleren als het laten reinigen van de ventilatiesystemen in het gehele gebouw. Ze kunnen dan direct de luchtkwaliteit meten, bijvoorbeeld door het gehalte aan fijnstof te meten, en je informeren over de te nemen stappen betreft luchtkwaliteit. Dus of je nu op zoek bent naar een professioneel bedrijf met betrekking tot legionellapreventie of de luchtkwaliteit in jouw gebouw, bij biolab ben je voor beide diensten aan het juiste adres.