Werkt u al met een overeenkomst van opdracht?

Als zelfstandig grafisch vormgever help ik bedrijven met het maken van een eigen huisstijl. Ik heb gemerkt dat heel veel mensen geen idee hebben hoeveel werk dit kan zijn en ik heb daarom in het verleden vaak conflicten gehad over de werkzaamheden die ik moest uitvoeren. Het kwam namelijk heel vaak voor dat ik een heel ontwerp had uitgewerkt voor een bepaald bedrijf en ik uiteindelijk te horen kreeg dat ze het toch niet echt mooi vonden. Dat hield vaak in dat ik heel veel werk had gedaan en dat ik uiteindelijk niets betaald kreeg. Bedrijven hebben dan vaak het idee dat wanneer zij niets afnemen, zij ook niet hoeven te betalen. Dat is natuurlijk een redeneerfout, maar het is heel lastig om dit mensen duidelijk te maken. Vandaar dat ik vorig jaar ben gaan werken met een overeenkomst van opdracht. Ik heb namelijk gemerkt dat wanneer je met een overeenkomst van opdracht gaat werken, je heel veel problemen kunt voorkomen. Een overeenkomst van opdracht zorgt er namelijk voor dat beide partijen goed weten wat er afgesproken wordt. Ik heb dit idee gekregen nadat een vriend van mij, die als timmerman werkt, mij aanraadde om met een overeenkomst van opdracht te gaan werken. Hij vertelde mij dat dit heel veel conflicten kon voorkomen en dat ik altijd iets had om op terug te vallen. Mocht er dus een geschil ontstaan over iets dat ik gemaakt had, maar waarvan de klant op het laatste moment toch besloot dat hij het niet wilde hebben, dan kon ik op de overeenkomst van opdracht wijzen en hem laten zien dat hij mij toch moest betalen. Het was daarom zeer de moeite waard voor mij om met een overeenkomst van opdracht te gaan werken. Ik had alleen niet helemaal in de gaten hoe ik een goede overeenkomst van opdracht op kon stellen. Ik moest namelijk zorgen dat ik een goed document kon aanbieden want je wilt niet dat er over de overeenkomst van opdracht conflicten ontstaan. Ik ben daarom gaan kijken waar ik moest zijn wanneer ik een goede overeenkomst van opdracht wilde vinden en ik heb toen uitgebreid op het internet gekeken waar ik een goed voorbeeld zou kunnen vinden. Op die manier ben ik op de site van Rocketlawyer.nl terecht gekomen. Deze site is heel handig voor mensen die officiĆ«le documenten nodig hebben. 

De overeenkomst van opdracht bespaart mij veel ergernissen 

Sinds ik met een overeenkomst van opdracht werk, merk ik dat bedrijven graag met mij werken omdat ik namelijk heel duidelijke afspraken hanteer over wat ik voor hen kan en zal gaan doen, maar ook over wat ik van hen verwacht. Als mensen mijn werk ineens niet meer willen omdat de opdrachtgever zijn plannen gewijzigd heeft, dan kan ik aan de hand van de overeenkomst van opdracht toch uitbetaald krijgen. Vandaar dat ik nooit meer zonder dit document aan een opdracht begin. 

Wilt u meer weten? 

Als u wilt weten hoe u ook een goede overeenkomst van opdracht kunt opstellen, dan kunt u:

  • Even naar de site Rocketlawyer.com surfen 
  • Bekijken wat u hier aan mogelijkheden kunt vinden 
  • Een document downloaden en gebruiken voor uw bedrijf 

Ik hoop dat u hier de juiste papieren kunt vinden.