Zijn de kosten van een advocaat altijd hoog?

De kosten van een advocaat kunnen erg oplopen. Dit kan ervoor zorgen dat mensen helaas geen actie ondernemen. Dat is jammer, gelukkig hoeven de kosten van een advocaat niet altijd te hoog te zijn. We nemen je mee in een informatief artikel over de kosten van de advocaat maar willen allereerst de nadruk leggen op wat voor soorten advocaten er bestaan. Wellicht dat er een rechtsgebied is waarvan jij denkt: daar heb ik een advocaat voor nodig of dat jij denkt, daar wil ik meer over weten. Lees jij met ons mee? Of kijk op Blended.law.

De kosten van een advocaat: wat voor soort advocaat bestaan er? 

Als je denkt aan het recht dan kun je al heel veel voorbeelden bedenken. Er bestaan veel vormen van recht en in elk rechtsgebied heb je dan ook wel een advocaat die een rol kan spelen. Bijvoorbeeld de letselchadeadvocaat, maar er zijn ook nog veel meer advocaten waar je aan kunt denken. Onder meer de volgend rechtsgebieden komen aan bod:
  • Fiscaal recht
  • Strafrecht
  • Ondernemingsrecht
  • Notarieel recht
Er vindt nu eerst een uitleg over het fiscale recht en het strafrecht plaats, waarbij we een overgang maken naar de andere rechtsgebiedenHet strafrecht is voor de meeste mensen onder ons het meest bekende recht, er is echter nog te veel onduidelijk. Ook bestaat de verkeerde opvatting dat strafrechtadvocaten niet veel verdienen dus de kosten voor een dergelijke advocaat aanzienlijk lager liggen. Dat is in sommige gevallen zo, maar zeker niet in alle gevallen. Kijk er dus mee uit dat je op dat gebied niet de verkeerde conclusies trekt, want voor je het weet lopen de de kosten voor de advocaat toch weer op en dan ben jij teleurgesteld dat je niet eerder onderzoek hebt gedaan. Waar denken we vooral aan als we het over het strafrecht hebben? Onder meer aan bestraffing en vaak ook aan gevangenisstraf. In het strafrecht komt veel meer naar voren. Het fiscale recht gaat over het geven van belastingadvies. Denk bijvoorbeeld aan de inkomstenbelasting of aan de omzetbelasting. Je hebt hier soms ook zelfstandigen of fiscalisten die via een kantoor werken.

Het notarieel- en ondernemingsrecht 

De notaris, daar heb jij vast ook wel eens van gehoord. Het notarieel recht is een beetje familierecht, daar heeft vrijwel iedereen mee te maken. Maar denk er ook maar eens aan als je bepaalde goederen op naam wilt kopen en dat bij de notaris wilt laten of moet laten inschrijven. De notaris heb je altijd nodig. De kosten voor een dergelijke advocaat verschillen, het maakt ook veel uit welk kantoor je kiest. Een hoogstaand kantoor met een bekendere naam zal doorgaans meer kosten rekenen dan het kantoor dat wat minder bekend en misschien gewoon regionaal is. Dat zijn belangrijke keuzefactoren. Het ondernemingsrecht is ook een rechtsgebied waar je veel werk in kunt vinden en de kosten ook kunnen oplopen. Denk aan multinationals, hele grote bedrijven die hun zaken goed opgelost willen zien. Daarvoor is veel mankracht en dus veel tijd voor nodig en dat kan gaan oplopen. Alhoewel bovenstaande er natuurlijk op wijst dat waar je op moet letten, is kwaliteit minstens zo belangrijk. Daarbij moet je ook denken als je het hebt over de kosten van een advocaat.